Despre principii, alegeri şi asumare
După ceva timp în care am considerat că nu mai am nimic interesant de spus, mi s-a ivit o serie de întâmplări în urma cărora am descoperit nişte lucruri. Şi bineînţeles, m-am gândit să pe pun pe foaia virtuală, încercând să punctez anumite amănunte care ne scapă tuturor.
În decursul vieţii omul îşi creează o serie de principii, lucru care vine în mod voluntar sau involuntar, în funcţie de împrejurări. Multe dintre principiile mele au apărut involuntar, în urma unor întâmplări în care am fost pusă faţă-n faţă cu imaginea unor fapte pentru care încă mă simt vinovată, motiv pentru care unele dintre ele sunt de multe ori asimilate ca fiind pretenţii. Este o diferenţă imensă între principiu şi pretenţie, iar de cele mai multe ori cuvintele acestea sunt înţelese cât se poate de greşit şi folosite în sensuri care nu le aparţin. Oameni buni, pretenţiile sunt o serie de convingeri nejustificate, de cele mai multe ori, despre anumite lucruri, dorindu-se ca aceste convingeri să fie împărtășite și de ceilalți. Pe când principiile nu sunt deloc aşa, doar tu ştii de ce ai ales aşa şi nu aşa. Spre deosebire de pretenţie, este o convingere intimă, nu trebuie să-ţi ceară nimeni socoteală pentru nimic şi nici tu nu trebuie să încerci să-i convingi pe ceilalţi.
Iar pentru că vin în strânsă legătură, alegerile sunt urmările principiilor. În funcţie de seria noastră de „legi” luăm şi deciziile. Însă treaba nu-i bătută-n cuie, sunt şi alegeri involuntare care sunt motivate de anumite probleme care ne tot macină. În momentul acela laşi şi principii şi tot, eşti vulnerabil, uşor de modelat de ceilalţi, cazi pradă şi nu-ţi poţi controla nicio acţiune. Însă ca să conturez mai bine treaba cu alegerile, pot spune că şi ele se împart. Nu o să spun clişeic faptul că există alegeri corecte şi alegeri greşite, pentru că toate sunt alegeri, sunt ale noastre, au fost motivate de ceva anume şi nimeni nu ne poate reproşa nimic. Din exterior ar putea părea o alegere greşită, când de fapt pentru noi era cea mai bună sau măcar se apropia de ceea ce era corect. Totuşi, în funcţie de moment putem spune că sunt corecte sau greşite. Există alegeri greşite în momente oportune sau alegeri bune în momente nepotrivite. Şi aici sunt sigură că ştiţi la ce mă refer. Mai sunt şi acele cazuri „delux”, aşa cum le numesc eu, când e alegerea bună la momentul oportun. Acolo aş putea spune că e un lanţ de idei şi gândiri profunde, matematică pură ca totul să iasă aşa cum trebuie. Sau poate opusul acesteia, alegeri greşite la momente nepotrivite. Dar până la urmă, toate rămân alegeri, decizii pe care va trebui să ni le asumăm.
Ating al treilea punct al articolului, ultimul de altfel, asumarea. Este interpretată foarte greşit de oameni. Eu am o gândire liberă, privesc din mai multe unghiuri şi îmi asum ceea ce fac. Recunosc, am şi câteva decizii pe care momentan nu mi le pot asuma. Mai târziu, cel mai probabil, voi realiza că au fost alegerile corecte la momente nepotrivite. Sau cine ştie; invers! Nu e nicio problemă dacă tu nu regreţi, dacă aceea a fost decizia ta. Atunci când regreţi e o problemă, e ca şi când nu-ţi poţi asuma acţiunile, ceea ce nu e tocmai în regulă, înseamnă că este o problemă şi trebuie să o depistezi şi îndepărtezi. Îmi asum ceea ce fac, fie că e corect sau greşit, decizia îmi aparţine. Că mă mustră conştiinţa este altceva. Ce vreau eu să vă fac să înţelegeţi este faptul că nu trebuie să vă pară rău pentru ceea ce aţi ales, ci să vă asumaţi, să nu vă ascundeţi. Oamenii tind să lovească atunci când nu există asumare, ci ascundere. Atunci când îţi asumi, în mod involuntar ignori şi ceea ce lumea spune. Şi dacă nu o faci, ar trebui! E singurul lucru care te face liber în acele momente. Dacă te mustră conştiinţa este perfect în regulă, ştii că data viitoare o să ai în amintire ceea ce a fost în trecut şi vei şti să nu repeţi aceeaşi greşeală.
Şi toate astea pentru ca în final să vă arăt cum 3 lucruri, de naturi diferite la prima edere, se leagă atât de bine între ele. Aşa că deschideţi bine ochii şi încercaţi să vă concentraţi pe ceea ce am spus!